Medialle 2017-11-27T15:02:38+00:00

LAJI-INFO

Snowcross on moottorikelkoilla ajettava kilpaurheilulaji. Kilpailut ajetaan talvisin radoilla, jotka vastaavat motocross -ratoja. Snowcross – radalla on paljon isoja hyppyjä ja ”pattisuoria”. ”Pattisuoraksi” kutsutaan radalla olevaa suoraa kohtaa, jossa on monta pienempää hyppyä perättäin. Usein näitä pienempiä hyppyjä pyritään hyppäämään useamman yli kerrallaan, jolloin aikaa jokaisen hyppyrin ajamiseen menee vähemmän. Radat ovat nykyään teknisiä ja vaativat paljon harjoittelua, jotta hypyt ja pattisuorat osataan ajaa ja rytmittää oikein.

Snowcross oli ensimmäistä kertaa mukana Winter X Gamesissa Aspenissa vuonna 1998. USAssa ajetaan snocrossia ISOC –sarjassa. ISOC –sarja on ammattilaissarja, jonne moni eurooppalainen huippukuski haluaa kilpailemaan, koska taso Amerikassa on kova. Suomen ja USAn lisäksi myös mm.Ruotsissa ja Norjassa sekä Virossa ja Kanadassa ajetaan omaa snowcross –sarjaa. Suomalaisista tänä vuonna Pohjois-Amerikan ISOC –sarjaa Pro lite luokassa ajavat viime vuoden Suomen Mestari Viktor Herten sekä vuoden 2016 Suomen Mestari Aki Pihlaja. Aki Pihlaja voitti viime vuonna Amerikan Pro lite –luokan ensimmäisellä kaudellaan.

Snowcross SM–kilpailussa ajetaan perjantaina aika-ajot. Aika-ajot on jaettu kahteen ryhmään, joista molemmista viisi parasta pääsee finaaliin. Aika-ajossa epäonnistuneet pääsevät ajamaan vielä ”Last chance” erän, josta vielä viisi parasta pääsee finaaliin ja loput karsiutuvat. Aika-ajojen ja last chance erän jälkeen finaaliin päässeet ajavat yhden kilpailuerän, jossa ratkaistaan lauantain finaalien lähtöjärjestys.

Perjantain kilpailuerän parhaiten sijoittuneet saavat valita ensimmäisenä lähtöpaikan lähtöviivalta finaalissa. Lähtöpaikalla on suuri merkitys snowcrossissa, sillä esimerkiksi monesti aivan sisä- tai ulkoreunasta lähtevällä on huomattavasti vaikeampi päästä ensimmäiseen kurviin ensimmäisenä. Riippuen radasta, joskus myös ulko- tai sisäreuna voivat olla hyviä lähtöpaikkoja. Perjantain erän voittaja saa valita paikkansa ensimmäisenä ja se antaa hänelle mahdollisuuden valita paras mahdollinen lähtöpaikka.

Kilpailuerässä 10 kilpailijaa starttaa eturivistä ja viisi kilpailijaa takarivistä. Lähtö tapahtuu kirkkaalla liikennevalolla. Mikäli lähdössä tapahtuu varaslähtö, annetaan varaslähdön ottaneille kilpailijoille viiden sijan rangaistus lopputuloksiin.

SM kilpailuerät kestävät noin 13 minuuttia. Kilpailuerien tarkka kierrosmäärä määräytyy radan mukaan.

Snowcrossissa on monta eri kilpailuluokkaa. Vaativimmat luokat ovat Pro ja Pro lite -luokka. Pro -luokassa saa ajaa vain siihen luokitellut kilpailijat. Harrasteluokassa ajavat kilpailemista aloittelevat kuljettajat tai lajia kevyesti harrastavat kilpailijat. Juniori –luokissa kilpailevat alle 16 -vuotiaat ja veteraaniluokassa yli 40 -vuotiaat. Naisille on myös oma luokka.

Suomen Cup luokissa ajetaan yhdistetyt harjoitukset ja aika-ajot. Aika-ajon perusteella kilpailijat pääsevät valitsemaan lähtöpaikan finaaleihin. Finaalit ovat luokista riippuen 5-8 minuuuttia.

Kilpailun lopputulokset muodostuvat laskemalla yhteen kahdesta finaalierästä saadut pisteet alla olevan taulukon mukaisesti. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. Samalla tavalla lasketaan myös kansalliset ja Suomen Cup luokat SM-kilpailun yhteydessä. Tasapisteiden sattuessa ratkaisevat viimeisen erän pisteet.

Pisteitä jaetaan kussakin kilpailun erässä seuraavasti:

1. 25p
2. 20p
3. 16p
4. 13p
5. 11p
6. 10 p
7. 9p
8. 8p
9. 7p
10. 6p
11. 5p
12. 4p
13. 3p
14. 2p
15. 1p

Snowcross on erittäin vaativa laji. Snowcross vaatii fyysisesti ja teknisesti paljon harjoittelua. Snowcross on myös erittäin näyttävä ja yleisöystävällinen laji. Yhteislähdöt ja näyttävät hypyt ja ohitukset tekevät lajista mielenkiintoista seurattavaa.

AKKREDITOINTI

Akkreditointipyynnöt on lähetettävä viimeistään 7 päivää ennen tapahtumaa, johon akkreditointia haetaan. Ilmoitamme akkreditoinnin hyväksymisestä akkreditoinnin hakijalle erikseen sähköpostilla. Samalla lähetämme tarkat tulo- ja toimintaohjeet.

Mihin tapahtumaan (paikkakunta) olet tulossa ja milloin?

Otatko kuvia?

Otatko videokuvaa?