Snowcrossin SM-sarjan selostaja julki – ”Tammikuussa laitetaan show käyntiin”

Tulevalla kaudella snowcrossin SM-sarjan TV-juontajana ja -selostajana toimii espoolaislähtöinen Petteri Töyrylä.

Töyrylä päätyi LiveSportsille toimitusjohtajan Pauli Kauppisen kautta. Töyrylä toimi vielä vuonna 2016 Elisan myyjänä Helsingissä, kunnes tammikuussa 2017 Kauppinen otti hänet Elisan Tampereen asiakaspalveluun ryhmäpäällikön tehtäviin. Yhdeksän kuukauden taival Kauppisen tiimissä sujui ylitse odotusten, ja seuraava etappi työuralla oli helppo ottaa uudessa tiimissä LiveSportsilla. Samalla LiveSports palauttaa Töyrylän juurilleen urheilun tiedottamiseen muutaman vuoden tauon jälkeen.

”Siirtyminen LiveSportsille oli mahdollisuus tehdä työtä, joka on minulle kutsumus ja intohimo. Saan olla uusien ihmisten kanssa tekemisissä ja luoda jotain uutta ja mahtavaa”, joulukuussa 27 vuotta täyttävä Töyrylä kertoo.

Töyrylälle on kertynyt kahdeksan vuoden kokemus erilaisista myynti- ja asiakaspalvelutöistä. Intohimo urheilutoimittamiseen kasvoi lopulta ylitsepääsemättömäksi vuonna 2013, ja juuri saatu koulupaikka yliopistosta luokanopettajaksi unohtui nopeasti, kun tilalle tuli mahdollisuus lähteä opiskelemaan urheilutoimittajaksi Laajasalon opistoon.

”Ollaan lukemattomat kerrat kaveriporukalla laitettu tv-selostaja äänettömälle, ja minä olen hoitanut selostuksen kaverien vieressä sohvalla. Lopulta tajusin, että tätähän olisi hienoa tehdä myös oikeasti työkseen. Päädyin heti googlaamaan, mitä kouluja Antero Mertaranta on käynyt ennen pestiään jääkiekon maajoukkueen otteluiden selostajana. Hauskaa tässä on se, että Antsahan on koulutukseltaan juuri luokanopettaja, joka minustakin piti tulla. No, reittejä on nähtävästi monia”, Töyrylä nauraa neljä vuotta sitten tapahtuneille käänteille.

Laajasalon opistosta Töyrylä päätyi MTV:lle työharjoitteluun ja lopulta töihin. Maikkarilla hän vastasi pääasiassa jääkiekon uutisoinnista nettiin ja tekstikanavalle, minkä lisäksi hän pääsi selostamaan Jääkiekon Champions Hockey Leagueta.

”Selostaminen on ollut itselle aina se ykkösjuttu, ja on sitä edelleen. En ikinä tule unohtamaan enimmäistä selostuskertaani. Olin asetellut pienen kopin täyteen eri kokoisia lappuja seinille ja pöydille, enkä istunut kuin erätauoilla paikoillani, muuten hypin ja heilutin käsiäni vimmatusti selostaessani. Seuraavana yönä en nukkunut lainkaan, kun fiilistelin onnistumisiani sekä mietin, mitä aion tehdä ensi kerralla paremmin. En tainnut kyllä nukkua edeltävänäkään yönä, kun jännitin niin paljon tulevaa iltaa”, Töyrylä kertoo ensimmäisistä kokemuksistaan selostajana.

Kuuntele selostajan ääninäyte seuraavasta klipistä:

Edessä kovaa työtä ja harjoittelua

LiveSportsilla Töyrylän ensimmäinen tehtävä oli päästä sisään snowcrossiin lajina. Työt lähtivät vauhdikkaasti liikkeelle, kun toisena työpäivänä alkoi heti kahden viikon työreissu kiertäessä tulevan kauden kisapaikkakuntia. Tämän lisäksi Töyrylä oli yhdessä TV-ohjaajan Jarkko Kauppisen kanssa useamman päivän Rovaniemellä tutustuessa lajin legendoihin sekä aktiivikuskeihin. Heidän haastatteluissa kävivät mm. Janne Tapio, Tomi Ahmasalo, Aki Pihlaja sekä monia Pro-, Semi Pro- ja eri junioriluokkien kuskeja. Kuskitapaamisia on toteutettu toistaiseksi Rovaniemellä ja Oulussa.

Automatkat Töyrylä hyödynsi opettelemalla kaikkien Pro-, Semi Pro- sekä kahden junioriluokan kuljettajien nimet; ”Minulla on muutama hyvä muistisääntö nimien oppimiseen, joten usean sadan kilometrin matkat autossa pänttäsin snowcross-kuljettajien nimiä, olisikohan niitä nyt 60 suunnilleen muistissa. Tästä oli heti todella paljon hyötyä, kun halusin myös opetella jonkinlaisen tarinan jokaisen kuljettajan takana. Nyt nimiä on vielä helpompi muistaa, kun olen tavannut henkilöitä nimien takana. Snowcross-kenttä kaikkineen tarinoineen ja historioineen on ollut mielestäni todella mielenkiintoinen, ja olen erittäin tyytyväinen, että lähdin tähän mukaan.”

Töyrylä kertoo harrastaneensa aikanaan itse jääkiekkoa, jalkapalloa ja koripalloa. Snowcross tai edes moottorikelkkailu ei ole näkynyt nuoren pääkaupunkiseutulaisen miehen elämässä millään tavoin koskaan aiemmin.

”Alkuun jännitti todella paljon ajatus siitä, että selostaisin lajia, mistä en tiedä mitään. Tiedän kuitenkin vahvuuteni selostajana, ja uskon että innostava ja mukaansatempaava tyylini toimii myös tässä lajissa. Kylmiltään en mene selostuskoppiin, vaan aion tehdä kovasti töitä ja harjoitella. Lahjakkuus riittää ihmisillä aina tiettyyn pisteeseen asti, mutta kun siitä pisteestä halutaan mennä vielä parempiin tuloksiin, vaatii se yksinkertaisesti kovaa työtä.”

Vauhdikas moottoriurheilulaji on vaativa selostajalle ja on hyvin mahdollista, että selostaja saattaa joskus olla tietämätön radan tapahtumista. LiveSportsille palkattu koodari on Töyrylän mieleen, sillä jatkossa ruudusta on saatavilla tarkkaa tilastografiikkaa kisatilanteista, joka helpottaa työtehtävää myös selostuskopissa.

”Enhän minä voi sanoa, ettenkö tekisi yhtään virhettä nyt tai tulevaisuudessa. Itselleni on todella tärkeää jatkuva parantaminen ja koen osaavani ottaa palautetta vastaan. Meidän koodari pitää huolen siitä, että itseänikin varten on saatavilla paljon eri tilastoja, joita voi ottaa selostaessa huomioon katsojien kiinnostavuuden lisäämiseksi.”

Mitä snowcrossin livelähetyksiltä voi odottaa?

Snowcrossin SM-sarjan viisi osakilpailua käydään huikeissa olosuhteissa, kun moottoriurheilulaji toimii pääesiintyjänä Extreme Winter Circus -tapahtumissa.

”Olen varma siitä, että sirkushulina tapahtumapaikoilta tarttuu mukaan myös televisiolähetyksiin. Tammikuussa laitetaan show käyntiin, mutta muistetaan toki pitää pää kylmänä”, Töyrylä lataa.

LiveSportsin ensimmäinen tuotettu televisiolähetys on enää alle kolmen kuukauden päässä. Töyrylä toimii juonto- ja selostustyönsä ohella myös tv-tiimin tuottajana.

”Tv-porukkaan kuuluu tässä vaiheessa kahdeksan henkilöä. Täytyy antaa iso kiitos ohjaajallemme Jarkko Kauppiselle, joka on ollut todella aktiivinen tv-lähetyksen rakentamisen kanssa. Tuotamme paljon mielenkiintoista sisältöä livelähetysten lisäksi, mutta ei paljasteta liikaa vielä tässä vaiheessa. Lisäksi itselleni suurimman avun lajitietämyksen suhteen on antanut tv-kommentaattorina toimiva Kati Muotka.

Televisiokatsojille Töyrylä ja Muotka tulevat olemaan tutuimmat henkilöt kuskien ohella tulevalla kaudella.

”Tavattiin Katin kanssa toisemme ensimmäisen kerran vasta nyt lokakuun toisella viikolla, mutta on heti sanomattakin selvää, että meillä yhteistyö pelaa. Kati tuo selostuskoppiin hurjasti asiantuntijuutta ja pystyn oppimaan häneltä paljon.”

”Katilla on lisäksi kuulemma keinonsa, jos minulta alkaa kuulua liikaa väärää tietoa kesken lähetysten. Täytyy varmaan varautua polvisuojiin”, Töyrylä nauraa yhteistyöstään SeriousRiding.comin ylläpitäjän Kati Muotkan kanssa.

2017-10-26T19:02:29+00:00